Doi Chiang Dao, ook bekend als Doi Luang Chiang Dao, is een indrukwekkende berg van 2.175-meter hoog in het district Chiang Dao, provincie Chiang Mai. Het is een van de hoogste toppen van de Daen Lao Range aan de Thaise kant van de grens.

Deze kalksteenberg ligt op 6 kilometer ten west-noordwesten van het stadje Chiang Dao en op minder dan 40 kilometer ten zuiden van de grens met Myanmar. Doi Chiang Dao maakt deel uit van het Chiang Dao Wildlife Sanctuary en ligt ten zuiden van het Pha Daeng National Park. Als je door het stadje loopt, is het haast onmogelijk om de berg te missen. Deze imposante reus maakt een onvergetelijke indruk.

In 2021 werd Doi Chiang Dao door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat, waarmee het het vijfde biosfeerreservaat in Thailand werd, na Sakaerat, Hauy Tak Teak, Mae Sa-Kog Ma en Ranong.

Doi Luang Chiang Dao van een andere kant bekeken.

In plaats van de stad te verkennen, besloten we richting Wiang Haeng te rijden om de berg vanuit een ander perspectief te bekijken. Halverwege onze rit kwamen we langs het charmante dorpje Ban Lao Woo. Vanaf hier heb je de mogelijkheid om met een 4×4 pickup truck naar een uitkijkpunt te rijden. Dit biedt je niet alleen een schitterend uitzicht op de berg van een andere kant, maar ook de kans om een prachtige zonsopgang te aanschouwen over de imposante reus.

In de vroege ochtend, net na zes uur, begonnen we onze tocht over een donker en smal pad met een angstaanjagende afgrond naast ons. De weg leek eindeloos terwijl de duisternis ons omsloot. Maar al na tien minuten bereikten we onze bestemming en zetten we de camera’s op. Vol spanning stonden we daar in de stilte van de ochtend, wachtend op de eerste stralen van de opkomende zon.

Heel langzaam schuift de zon achter de bergen omhoog. Met iedere minuut die verstrijkt komt er telkens een beetje meer licht in de vallei die tussen ons en Doi Luang ligt.

Wanneer de zon volledig boven de berg uitkomt, wordt de hele omgeving gehuld in een bijna magisch licht. Het is alsof je een andere wereld betreedt. Dit is zonder twijfel een van de meest prachtige stukken natuur die ik ooit heb mogen aanschouwen.

Een zalig gevoel, in de frisse ochtend vers gebrouwen koffie!

Heerser Kham Daeng en Doi Luang

Elke keer wanneer de geesten van Chiang Mai worden vereerd tijdens het Lanna Songkran-festival, wordt de naam van Heerser Kham Daeng altijd als eerste genoemd.

Onder de 56 vooroudergeesten van de Lanna-bevolking (volgens de oude legenden van Chiang Mai) is Heerser Kham Daeng, wiens geest rond Doi Luang Chiang Dao waart, de belangrijkste en oudste beschermgeest.

Rond 2012, wilde het Fang-district zich afsplitsen van de provincie Chiang Mai. En samen met de districten Chai Prakan, Mae Ai, Chiang Dao en Wiang Haeng een nieuwe provincie vormen (Fang of Chiang Dao). Lanna-wetenschappers wezen dit plan af, omdat zij vonden dat het niet gepast was om het gebied rond Doi Luang Chiang Dao, de verblijfplaats van de beschermgeesten van Chiang Mai, af te splitsen van de stad.

Een tweede zaak betrof een voorstel van een overheidsorganisatie om een kabelbaan te bouwen naar Doi Luang Chiang Dao. Dit om de toeristen een sensationele rit te bezorgen. Maar men wees dit voorstel af vanwege het heilige karakter van de berg. Men beschouwt de berg als de verblijfplaats van Heerser Kham Daeng.

De legende van Heerser Kham Daeng

Volgens de legenden was Heerser Kham Daeng een dappere krijger. Hij volgde ooit een gouden hert naar de Chiang Dao-grot, waar hij uiteindelijk verdween. Lokale verhalen en archeologische vondsten blijven zijn verhaal ondersteunen.

De legende is in verschillende versies te vinden. De naam “Aang Salung” en “Doi Chiang Dao” komen uit een 500-600 jaar oude tekst genaamd “Phra Chao Liap Lok”. Hierin wordt voorspeld dat de berg een belangrijke stad zou worden, genaamd “Chiang Dao”.

De tekst op de plaquette bij het standbeeld van Heerser Kham Daeng bij de Chiang Dao-grot vertelt dat hij de zoon was van een koning van Phayao genaamd Suwannakham Daeng. Hij was een dappere krijger die ooit een gouden hert volgde naar de grot, waar hij verdween. Dit hert was volgens de legende een demonische verschijning. De bewoners bouwden een heiligdom voor hem in de grot.

Volgens een oud palmbladmanuscript was Kham Daeng een prins genaamd Suwannakham Daeng, zoon van koning Chornni. Hij volgde een gouden hert naar Doi Luang Chiang Dao en ontmoette daar een demonische geest genaamd Nang Inthra Lao. Hij volgde het hert verder naar Doi Suthep en besloot daar een stad te stichten, die later bekend werd als Chiang Mai.

Het ontcijferen van de legende

In de legende wordt gesproken over symbolen zoals een vrouwelijke demon en dierlijke voetafdrukken. Deze symbolen vertegenwoordigen de overgang van een matriarchale naar een patriarchale samenleving. De zoektocht naar het gouden hert kan ook symbolisch zijn voor het zoeken naar de leer van Boeddha.

De legende van Heerser Kham Daeng biedt dus diepere inzichten in de culturele en religieuze geschiedenis van Chiang Mai en de Lanna-regio.

Een zee van mist.

Zodra de zon de berghellingen begon op te warmen, reden we nog eens tien kilometer naar een ander uitkijkpunt. Vanaf hier kun je de hele vallei zien, met Wiang Haeng op de bodem. Bij droog weer is het uitzicht prachtig. Maar als de luchtvochtigheid hoog is, vormt zich een zee van mist die de vallei vult. Dit levert opnieuw schitterende beelden op.

Zonsondergang.

De dag loopt ten einde en we gaan naar weer een nieuw uitkijkpunt. Hier kun je genieten van een adembenemende zonsondergang, waarbij de zon langzaam achter de horizon in Myanmar verdwijnt.

© Lode Engelen en Patchaneeboon Charoenpiew. Fotos genomen op 11 en 12.12.2024 in Mueang Khong, Chiang Dao District, Changwat Chiang Mai, Thailand

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan elf jaar woon ik samen met mijn vrouw, Patchaneeboon Charoenpieuw, in het noorden van Thailand. We reizen door het hele land en leggen alles vast op foto. Pat is antropologe en kent door haar veldwerk letterlijk elke uithoek van Thailand, wat ons een groot voordeel oplevert. Met onze foto’s en mijn teksten proberen we de schoonheid en diversiteit van Thailand dichter bij de mensen in België en Nederland te brengen.

3 reactie op “Doi Luang Chiang dao.”
  1. Wederom ‘n prachtig verhaal Lode van ‘n mooie omgeving en gelardeerd met prachtige foto’s.
    Wanneer touristen naar jóúw plekjes gaan, hebben ze de mooiste vakantie-herinneringen

  2. Wow, je moet wel een beetje een waaghals zijn om dit stuk natuurschoon te kunnen aanschouwen maar het is de moeite waard! Wat een schitterende foto’s heeft dat opgeleverd plus herinneringen voor altijd!!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *