Baan Luk, een dorp van houtsnijders

Op slechts een half uurtje rijden van Lampang ligt een klein dorpje dat bekend staat om zijn prachtige houtsnijwerk. De naam van het dorp, LUK, komt van een lokaal type turbine dat wordt gebruikt om water uit de Chaeng-rivier naar de hoger gelegen woningen te pompen. Ongeveer vijftig jaar geleden kwam Moon Chandee uit Mae Sai, in het noorden, naar dit dorpje. Hij trouwde met een lokale vrouw en vestigde zich daar. Moon leerde de dorpsbewoners hoe ze met hamer en beitel het hout konden bewerken.

Sindsdien is het dorp uitgegroeid tot een belangrijk productiecentrum voor houtsnijwerk. Het meest gebruikte hout is acacia, dat in het dorp zelf wordt gekweekt. Uit dit hout worden vooral olifanten en andere dieren gesneden, maar ook keukengerei zoals mortieren. Het houtsnijwerk wordt naar alle delen van de wereld geëxporteerd.

De natuurlijke patronen in het acaciahout maken elk stuk uniek. De werkplaatsen van deze ambachtslieden zijn vaak eenvoudig, bestaande uit niet meer dan een zinken dak en een schaduwnet dat bescherming biedt terwijl ze het hout bewerken.

Mortieren, een ander soort houtsnijwerk

Het proces van het maken van mortieren begint met het uitzagen van grote blokken hout met een kettingzaag. Vervolgens worden deze blokken met een kapmes verder uitgekapt tot ze de juiste vorm hebben.

De pas uitgesneden mortieren worden te drogen gezet in de zon. Het is indrukwekkend dat je aan de afgewerkte mortieren niet kunt zien dat ze zijn gemaakt op primitieve, zelfgemaakte draaibanken. Dit getuigt van de inventiviteit en het vakmanschap van de lokale bevolking, die met beperkte middelen toch prachtige resultaten weten te bereiken.

De mortieren worden afgewerkt met twee laagjes verf voordat de stamper, die na het draaien nog in de pot zit, wordt verwijderd. Dagelijks worden hier ongeveer twintig mortieren gedraaid, geverfd en klaargemaakt voor verzending. Deze ambachtelijke producten worden vervolgens over de hele wereld verspreid, waardoor het vakmanschap van dit kleine dorpje een wereldwijd publiek bereikt.

Per dag worden hier een twintigtal mortieren gedraaid, geverfd en klaargemaakt voor verzending.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Baan Luk, Lampang op 29/11/2019 en 21.07.2024.

Dit artikel is een bewerkte versie van een eerder gepubliceerd stuk in Trefpunt Azië.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan elf jaar woon ik samen met mijn vrouw, Patchaneeboon Charoenpieuw, in het noorden van Thailand. We reizen door het hele land en leggen alles vast op foto. Pat is antropologe en kent door haar veldwerk letterlijk elke uithoek van Thailand, wat ons een groot voordeel oplevert. Met onze foto’s en mijn teksten proberen we de schoonheid en diversiteit van Thailand dichter bij de mensen in België en Nederland te brengen.

9 reactie op “Het houtsnijwerk van Baan Luk in Lampang”
  1. Thai hebben geen dure werkplaats nodig, mede door het lekkere weer. Deze morgen heb ik de airco van mijn auto laten maken, ook in zo’n ‘werkplaats’ onder een metalen platen dak en het werkt net zo goed als bij B-Quick ……:)

    Berthy, Chiang Mai

    1. Hallo…
      Vrienden van mij zijn binnenkort in Lampang en willen graag het houtsnijwerk dorpje of plek bezoeken…
      Kunt u mij de exacte locatie toezenden alstublieft??
      BVB mijn hartelijke dank.

          1. District Mae Tha, een 20/25 km ten ZO van Lampang stad. Weg 1036. Google heeft het als je zoekt naar Lampang Ban Luk. Als je geen Thaissprekend persoon bij je hebt, print dan een van de foto’s uit en vraag de mensen daar. Overigens werkt de link van Lode bij mij (in NL) wel.

  2. Ik zie dat je er was op 21 juli. Rond dezelde tijd was ik er ook, maar het was er erg stil. Veel werkruimtes, maar ergens mensen aan het werk. Wel overal houtsnijwerk.

  3. Mooi om te zien en te lezen. Zo’n houten mortier zou een leuk souveniertje zijn maar helaas zal hij niet in een koffer passen! 🫣

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *