Ik ben weer eens in mijn archief gedoken en heb een aantal fascinerende foto’s ontdekt. Zoals altijd hebben ze één ding gemeen: ze zijn allemaal in Thailand gemaakt. Maar deze keer hebben ze nog een extra bijzonder kenmerk. Elke foto is namelijk bewerkt met Photoshop AI.

Sommige foto’s hebben slechts een lichte bewerking ondergaan, net genoeg om de kleuren en details wat meer te laten opvallen. Andere foto’s zijn echter zo ingrijpend veranderd dat het bijna onmogelijk is om het oorspronkelijke beeld te herkennen. De kracht van Photoshop AI heeft gezorgd voor verrassende transformaties, waardoor bekende scènes een geheel nieuwe uitstraling krijgen.

Deze bewerkingen laten niet alleen de veelzijdigheid van Thailand zien, maar ook de creatieve mogelijkheden van moderne technologie. Het is een boeiende mix van authentieke schoonheid en innovatieve kunst, die samen een uniek verhaal vertellen over dit prachtige land.

Iets over techniek.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de techniek achter de foto’s: alle foto’s zijn gemaakt met mijn Canon 60D. Dit is een semi-professioneel toestel met een 18-megapixel sensor en een resolutie van 5184 x 3456. De opnamen zijn vastgelegd in CR2-formaat (Raw image). Dit betekent dat elk bestand drie afzonderlijke beelden bevat: een rood, groen en blauw beeld, allemaal onbewerkt.

In Photoshop worden deze drie beelden samengevoegd, maar je hebt de mogelijkheid om ze onafhankelijk van elkaar te bewerken. Dit opent een wereld van mogelijkheden, omdat je de kleuren en details van elk beeld afzonderlijk kunt aanpassen en verfijnen.

Wanneer je deze technieken combineert met de nieuwe AI-mogelijkheden van de Adobe Firefly-engine, zijn de creatieve mogelijkheden vrijwel eindeloos. De enige echte beperking is je eigen verbeelding. Met deze geavanceerde tools kun je subtiele verbeteringen aanbrengen of drastische transformaties uitvoeren, waardoor de foto’s een unieke en kunstzinnige uitstraling krijgen.

Of zoals mijn vrouw opmerkte: “Waarom ga je nog naar buiten om foto’s te maken? Je kunt ze net zo goed door Photoshop laten maken.”

Thailand in zwart wit.

© Lode Engelen. Foto’s op diverse plaatsen en tijdstippen in Thailand gemaakt.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan elf jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn vrouw, Patchaneeboon Charoenpieuw. Samen reizen we door het land en leggen we alles vast op foto. Pat is antropologe en kent door haar veldwerk letterlijk elke uithoek van Thailand, wat ons natuurlijk een groot voordeel oplevert. Met onze foto's en mijn teksten probeer ik de schoonheid en diversiteit van Thailand dichter bij de mensen in België en Nederland te brengen.

6 reactie op “Thailand in kleur.”
  1. Je foto’s zijn erg mooi, maar door het vele bewerken lijkt het wel dat de korreligheid van de foto’s is toegenomen. Ik ken de CANON 60D erg goed, heb er tienduizenden foto’s meegemaakt. Ondertussen ook al weer met de CANON 70D.
    Ik geniet elke keer weer van je foto’s en hoop er nog heel lang van mogen te genieten.
    Met vriendelijke groet, Theo

    1. Dat is zo Theo, nu veel van deze reeks zijn s’ nachts genomen, en vermits ik de iso beperk to 3200 is er altijd wel wat ruis dan. Maar idd ook de bewerking, ook al zegt Adobe dat het perfect is, voegt geen ruis maar wel korreligheid toe.

  2. Blijf toch maar naar buiten gaan om foto’s te maken! De technologie is wat ze is maar de Thaise dagelijkse wereld blijven we graag zien door jouw ogen (lens).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *