Een nevelwoud is een bijzonder type regenwoud dat op berghellingen voorkomt. Deze wouden zijn doorgaans gelegen op hoogtes van 1500 tot 3000 meter en zijn het grootste deel van het jaar omhuld door nevel. Deze nevel ontstaat wanneer warme lucht uit de lagere gebieden langs de hellingen opstijgt en het vocht in de lucht condenseert tot fijne druppels door de koudere lucht bovenaan de bergen.

Nevelwouden herbergen door hun hoge vochtigheid een zeer specifieke flora. De takken en stammen van bomen zijn vaak bedekt met dikke lagen mossen, varens, bromelia’s en orchideeën.

Het nevelwoud van Doi Inthanon ligt tussen de 2500 meter en het hoogste punt van 2565 meter. Gedurende het hele jaar is de temperatuur er relatief koel, en in de winter kan het er zelfs licht vriezen.

Overal waar grip te vinden is, gedijen mossen en varens in een bijzonder dichte begroeiing.

Door de condensatie gevormde waterdruppels creëren de illusie van constante regen. Het bos is doorweekt en door de aanhoudende neerslag wordt het grondwater zo rijkelijk aangevuld dat er een stroompje ontstaat dat het water van de top naar lager gelegen gebieden voert.

Een houten looppad maakt het mogelijk om gemakkelijk door het bos te wandelen. Zonder dit pad zou het bijna onmogelijk zijn om door de dichte begroeiing heen te komen.

Door de overvloedige regenval is er hier een klein moeras ontstaan, ongetwijfeld het hoogst gelegen moeras in Thailand!

Tijdens de droge winterperiode droogt het mos bijna helemaal uit, waarna de orchideeën van het nevelwoud herleven, resulterend in een prachtige bloei hoog in de boomtoppen.

© Lode Engelen. Foto’s genomen op Doi Inthanon op 12.08.2019 (regenseizoen ) en 28.01.2017 (winter ).

Dit artikel is een herziene versie van een tekst die eerder op Trefpunt Azië is verschenen.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan elf jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel oplevert. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

7 reactie op “Nevelwoud op de top van Doi Inthanon”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *