Prasat Pueai Noi, ook bekend als Phrathat Ku Thong, is misschien kleiner dan sommige van zijn Khmer tegenhangers in de regio Noordoost, maar het heeft de tand des tijds doorstaan en behoudt zijn indrukwekkende staat. De Phrasat diende waarschijnlijk als een heiligdom toegewijd aan Hindoe-goden.
Wanneer we het hebben over beroemde Angkor-sites in Thailand, neigen velen al snel naar die in de provincies Surin, Buri Ram, of Nakhon Ratchasima—regio’s met een rijke erfenis in de oude Khmer-cultuur. Toch herbergt de provincie Khon Khan ook een aantal intrigerende oude Angkor-sites. Waarbij “Prasat Pueai Noi” de hoofdrol speelt. Het staat bekend als een van de best bewaarde Angkor-sites in het noorden van Thailand, vermoedelijk gebouwd voor religieuze ceremonies.
Pueai Noi, nu vergeten, maar vroeger belangrijk.
Prasat Pueai Noi lig een enigzins afgelegen in het zuidoostelijke deel van de provincie dicht bij de grens met het huidige Maha Sarakham. Waarschijnlijk was het echter in vroegere tijden een belangrijke locatie, dicht bij het geografische centrum van de Isan-regio. Het is redelijk om aan te nemen dat Puay Noi een aanzienlijk transport- en administratief knooppunt vormde gedurende de mid- tot late Khmer-periode. De tempel en het grote baray (water reservoir) zouden ongetwijfeld het middelpunt hebben gevormd van een aanzienlijke nederzetting, hoewel hiervan geen overblijfselen gevonden zijn.
tellerPrasat Pueai Noi bestaant uit vier oude structuren gebouwd van lateriet, zandsteen en bakstenen. Omgeven door een rechthoekige, in lateriet gebouwde, muur. De architectuur van Prasat Pueai Noi is een getuigenis van de samensmelting van Khmer Baphuon– en Angkor Wat-invloeden. Het centrale punt is de Bannalai, of Boeddha-beeldhal, gelegen aan de oostkant van de muur, vermoedelijk een heilige ruimte voor het bewaren van geschriften. Het architectonisch ontwerp verwijst symbolisch naar de Sumeru-berg, die het centrum van het universum vertegenwoordigt waar goddelijke wezens verblijven. Het tympanum van de hoofdtempel is versierd met een betoverend Naka-patroon, terwijl de latei een ingewikkeld gesneden Narayana toont die op de Naka ligt. En ook na naar schatting 800 jaar is het nog volledig.
Phra that Ku Thong
Lokaal bekend als “Phra that Ku Thong,” heeft Prasat Pueai Noi een bijzondere plek in de harten van de inwoners van het district Pueai Noi. Jaarlijks viert het district het Angkor-feest op de vollemaansnacht van mei, een religieuze ceremonie verweven met de diepgewortelde traditie van vriendschap, die bekend staat onder de mensen van Khon Khan. De festiviteiten omvatten historische optredens, aangevuld met levendige en boeiende vertoningen, waardoor een mooi gedenkwaardig en kleurrijk feest ontstaat.
Hoewel er geen inscripties zijn geregistreerd in het heiligdom, wordt Pueai Noi meestal toegeschreven aan de late 11e-eeuwse periode en het bewind van Jayavarman VI. Bepaalde reliëfs tonen eerder een Khleang-stijl uit de 11e eeuw. De nogal afgelegen locatie van de tempel kan verklaren waarom sommige beeldhouwwerken enigszins ‘retro’ van stijl zijn, terwijl de Baphuon-elementen misschien eenvoudigweg een vroege Angkor Wat-stijl vertegenwoordigen. Over het algemeen gezien is de stijl van de site en de reliëfs grotendeels homogeen en in tegenstelling tot veel andere Khmer-tempels in de regio, zoals Prasat Hin Phanom Wan of Prasat Hin Phimai, vertoont het geen eerdere elementen of latere toevoegingen.
Afbeeldingen van Shiva.
© Lode Engelen. Fotos genomen op 04.08.2023 in Pueai Noi, Pueai Noi District, Khon Kaen 40340, Thailand.
dank voor de informatie
interessant mooie foto,s
Hartelijk dank voor de mooie fotos en de indruk wekkende informatie.
Ik kijk uit naar uw volgende reis, u zou er een boek over kunnen maken.
met vriendelijke groet
Philip
Terug een mooi verhaal en foto’s, Lode. Bedankt voor de informatie.
Groetjes uit El Gouna Egypte.
Luc