Thai in Thailand -6-

In het vorige deel hebben we gekeken naar de rol van Bhumibol in de politiek van Thailand. Maar Bhumibol was meer dan een koning die zijn land bij elkaar wist te houden ondanks grote tegenstelling tussen de militairen en de politieke leiders. Hij was ook en misschien nog wel meer de koning van en voor zijn volk.

Toespraak van Bhumibol aan de Kasetsart University in 1974.

“De ontwikkeling van het land moet in fasen worden uitgevoerd. Het moet beginnen
met de aanleg van infrastructuur, dat wil zeggen het verstrekken van voedsel en
basisbehoeften voor de mensen door middel van een voorzichtig uitgebouwde economische basis.
Zodra vastgesteld is dat de basis stevig genoeg is, kan er voortdurend, zorgvuldig een economische vooruitgang worden geboekt.
Deze aanpak voorkomt fouten en mislukkingen,
en zal leiden tot de zekere en volledige verwezenlijking van de doelstellingen.”


Deze toespraak tekent wel een beetje zijn verdere leven als een koning die zich inzet om de levensomstandigheden van zijn volk te verbeteren.

Thai in Thailand -6-

Bhumibol een betrokken koning.

Bhumibol was betrokken bij vele sociale en economische ontwikkelingsprojecten. De aard van zijn betrokkenheid varieerde afhankelijk van de politieke leider op dat moment.
Onder de regering van Plaek Phibunsongkhram (1951-1957) beperkte Bhumibol zich tot een ceremoniële rol. In die periode produceerde Bhumibol enkele films en exploiteerde hij een radiostation vanuit Chitlada Palace met persoonlijke middelen.
In de militaire regeringen van Sarit Thanarat en zijn opvolgers (1958-1980), werd Bhumibol voorgesteld als “Koning ontwikkelaar”. En was hij de inspiratie voor de economische en politieke doelen van het regime. De regering gaf politieke en financiële steun voor de uitvoering van de koninklijke projecten. Dit inclusief projecten in plattelandsgebieden en gemeenschappen onder invloed van de communistische Partij van Thailand. De Sarit-regering promootte sterk de bezoeken van Bhumibol aan deze projecten. Door de staat gecontroleerde media zonden deze bezoeken uit zodat heel de bevolking ze kon zien.

Thai in Thailand -6-

Tijdens de regeringen van generaal Prem Tinsulanonda (1981-1987) was er een zeer hechte relatie tussen de Thaise staat en de monarch. Prem, later president van Bhumibol’s Privy Council, wees officieel overheidsbudgetten en mankracht toe aan de koninklijke projecten. De meeste activiteiten in deze periode betroffen de ontwikkeling van grootschalige irrigatieprojecten in landelijke gebieden.
Tijdens de moderne periode (na 1988) bereikte de ontwikkeling van de koninklijke projecten zijn hoogtepunt. De Chaipattana Foundation werd opgericht onder voorzitterschap van de koning. De stichting promootte zijn theorie van de “toereikendheidseconomie”, als een alternatief voor het exportgerichte beleid van de gekozen regeringen in die periode. Na de staatsgreep van 2006 werd de oprichting van de “toereikendheidseconomie” in de grondwet verankerd.
Het werd een primair doel van de regering, en de financiële steun van de overheid voor koninklijke projecten werd opgevoerd.

Thai in Thailand -6-

Bhumibol 60 jaar op de troon.

In 2006 zat Bhumibol 60 jaar op de troon, en dat is gevierd met een aantal evenementen die belangrijke punten uit zijn bewind markeerden.

De evenementen omvatten een koninklijke bootprocessie op de Chao Phraya-rivier, vuurwerkshows, kunst
tentoonstellingen, concerten en dansvoorstellingen. Tevens kregen 25000 gevangenen gratie van hem.
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan heeft Bhumibol voor zijn ontwikkelings programmas de eerste “Human Development Lifetime Achievement Award” uitgereikt op 26 mei 2006.

Op 9 juni verschenen de koning en de koningin op het balkon van Ananta Samakhom troonzaal voor honderdduizenden mensen. 12 juni was er een koninklijke stoet, die bijgewoond werd door koninklijke bezoekers uit 26 andere landen. Op 13 juni werd voor de koninklijke bezoekers een staatsbanket gehouden in de nieuw gebouwde Rama IX troonzaal in het Grand Palace. Dit was de eerste officiële functie van de nieuwe zaal. In Chiang Mai werd de Royal Floral Expo geopend ter ere van de verjaardag.
16 januari 2007 was het officiële einde van de viering van het 60-jarig jubileum en begon een jaar lang vieringen van de 80ste verjaardag van Bhumibol.

Minder belangrijk, maar toch, ook in juni 2006 heeft mijn echtgenote Pat, uit handen van de Thaise ambassadeur in Brussel een geschenkje gekregen voor haar inzet bij het schrijven van de lofzangen voor haar koning.

Thai in Thailand -6-

Ook prive was de koning zeer actief.

Bhumibol was een schilder, muzikant, fotograaf, auteur en vertaler. Zijn boek Phra Mahachanok is gebaseerd op een traditioneel Jataka-verhaal uit de boeddhistische geschriften. Het verhaal van Thong Daeng, is het verhaal van zijn hond Thong Daeng.
In zijn jeugd was Bhumibol zeer geïnteresseerd in vuurwapens. Hij hield een karabijn, een Sten gun en twee automatische pistolen in zijn slaapkamer. Hij en zijn oudere broer, koning Ananda Mahidol, gebruikten vaak de tuinen van het paleis voor schietoefeningen.

Thai in Thailand -6-

Bhumibols creativiteit in onder meer muziek, kunst en ook zijn vindingrijkheid stonden centraal in een korte documentaire gemaakt door de regering van Abhibisit Vejjajiva. De documentaire werd vertoond in alle vestigingen van de Major Cineplex Group, en SF Cinema City. De twee grootste bioscoopketens in Thailand.

Thai in Thailand -6-

Bhumibol de musicus.

Bhumibol was een volleerd jazz saxofonist en componist, hij speelde dixieland en New Orleans-jazz, zowel op de klarinet en trompet, gitaar en piano. Hij richtte zich aanvankelijk twee jaar exclusief op klassieke muziek, maar schakelde uiteindelijk over op jazz omdat hij daardoor vrijer kon improviseren. Het was gedurende deze tijd dat hij besloot zich te specialiseren in blaasinstrumenten, met name de saxofoon en klarinet. Tegen de tijd dat Bhumibol 18 werd, begon hij zijn eigen muziek te componeren. Zijn eerste compositie was Candlelight Blues.

Hij bleef componeren zelfs na zijn kroning in 1946. Bhumibol trad op met de Preservation Hall Jazz Band, Benny Goodman, Stan Getz, Lionel Hampton, en Bennie Carter. Gedurende zijn hele leven schreef Bhumibol in totaal 49 composities. Veel ervan is jazzswing, maar hij componeerde ook marsen, walsen en Thaise patriottische liederen. Zijn meest populaire composities waren Candlelight Blues, Love at Sundown en Falling Rain, allemaal gecomponeerd in 1946. Bhumibol’s muzikale voorbeelden waren onder meer Louis Armstrong, Sidney Bechet, Benny Carter en Johnny Hodges.

Thai in Thailand -6-

Bhumibol kreeg aanvankelijk privé een algemene muziekopleiding terwijl hij in Zwitserland studeerde. Zijn oudere broer, toen Koning Ananda Mahidol, had een saxofoon gekocht, maar stuurde Bhumibol in zijn plaats om saxofoon te studeren. Koning Ananda zou zich later bij hem voegen op de klarinet. Bij zijn definitieve terugkeer naar Thailand in 1950, begon Bhumibol een jazzband, Lay Kram, met wie hij optrad op het radiostation dat hij begon in zijn paleis.

Thai in Thailand -6-

De band werd steeds beter.

De band groeide, werd omgedoopt tot de Au Sau Wan Suk Band en hij trad live op met hen op vrijdagavond. Af en toe werden er verzoeken aangenomen via telefoon. Bhumibol trad ook op met zijn band op Thaise universiteiten. Hij componeerde ook volksliederen voor de universiteiten van Chulalongkorn, Thammasat en Kasetsart. Hij had ook optredens met Benny Goodman in de Amphorn Sathan Residential Hall, in 1956. Later speelde hij ook in het huis van Goodman in New York. Veel bands als “Les Brown and His Band of Renown”, “Claude Bolling Big Band” en “Preservation Hall Jazz Band” namen enkele van de composities van hem op. Deze zijn nog steeds te horen in Thailand.

Bhumibol speelde in latere jaren nog steeds muziek met zijn Au Sau Wan Suk Band. De band werd echter nog zelden in het openbaar gehoord.

In 1964, werd Bhumibol de 23e persoon die het certificaat van erelidmaatschap van de Weense universiteit voor muziek en uitvoerende kunsten kreeg.
In 2000 werd hij bekroond met de Sanford Medal van de Yale School of Music, voor zijn bijdrage aan de muziek . Hij was in beide gevallen de eerste Aziaat die als zodanig geëerd werd. In 2003 kende de University of North Texas College of Music hem een eredoctoraat in de muziek toe. De invloed van Bhumibol wordt algemeen beschouwd als een van de redenen waarom Thailand, en Bangkok in het bijzonder, decennia lang een veel sterkere jazz scene had dan andere Aziatische landen.

Thai in Thailand -6-

Bhumibol als boot ontwerper.

Bhumibol was een ervaren zeiler en zeilbootontwerper. Hij won een gouden medaille voor het zeilen in de Vierde Zuidoost-Aziatische Peninsular (SEAP) Games in 1967. Hij eindigde in gelijkspel op punten met prinses Ubol Ratana. Deze prestatie was des te opmerkelijker gezien Bhumibol’s gebrek aan binoculaire dieptewaarneming. Op 19 april 1966 voer Bhumibol ook over de Golf van Thailand, van Hua Hin naar de haven van Toey Ngam in Sattahip. Een reis van 60 zeemijl (110 km). Hij deed het in 17 uur op de “Vega 1”, een OK Class rubberboot die hij zelf bouwde. Net als zijn vader, een voormalig militair marine-ingenieur, was Bhumibol een fervent ontwerper en bouwer van boten. Hij produceerde verschillende kleine zeilboot ontwerpen in de klassen International Enterprise, OK en Moth.

Thai in Thailand -6-

Hotel Sierra one Alpha.

De roepnaam van Bhumibol als radioamateur. Hij was een fervent radioamateur en beschermeling van de Radio Amateur Society of Thailand (RAST). Op vrijwel alle foto’s van zijn veldwerk is hij te zien met een walkie talkie, die hij frequent gebruikte om met de achterban te communiceren.

Thai in Thailand -6-

Het rijkste koningshuis ter wereld.

De rijkdom en eigendommen van Bhumibol en de koninklijke familie worden beheerd door de Privy Purse. Het CPB beheert het vermogen van de Kroon als instituut. Het is bij wet ingesteld, maar wordt geleid zonder de betrokkenheid van de Thaise regering, en rapporteert alleen aan de koning. Het CPB krijgt veel staatsprivileges.

Via het CPB bezit de Kroon land en aandelen in veel bedrijven en enorme hoeveelheden land, waaronder 1320 hectaren in centraal Bangkok, evenals 5280 Hectaren landelijk land. Het CPB bezit 32% van Siam Cement (ter waarde van € 10.4 miljard), 23% van Siam Commercial Bank (de grootste bank van Thailand), en belangen in Christiani & Nielsen, Deves Insurance en Shin Corporation. Ook verhuurt of verhuurt het CPB circa 36.000 panden aan derden, waaronder de terreinen van het Anantara Siam Bangkok Hotel, het Suan Lum Night Bazaar, Siam Paragon en de Central World Tower. Het CPB leidde een plan om de historische Ratchadamnoen Avenue in een winkelstraat te veranderen, die bekend staat als de “Champs-Élysées van Azië”. In 2007 kregen de inwoners van de traditionele marktwijken een uitzettingsbevel. De aanzienlijke inkomsten van de Kroon uit het CPB, geschat op ten minste vijf miljard Bath in 2004, is vrijgesteld van belastingen.

De totale rijkdom van het koningshuis word geschat op meer dan 24 miljard Euro.

Thai in Thailand -6-

Bhumibol en kritiek.

Bhumibol werd op handen gedragen door zijn volk, en werd bijna vereerd en geprezen als een god. Maar Bhumibol werd ook beschermd door de wetten op majesteitschennis. Door deze wetten waardoor critici een gevangenisstraf van 3 tot 15 jaar kunnen krijgen is het ook uitgesloten om kritiek te geven op de koning.

Na het bloedbad aan de Thammasat Universiteit in 1976, werden de wetten aangescherpt tijdens de dictatuur van royalistische en anti-communistische premier Thanin Kraivichien. Tevens werd het ook verboden om kritiek te geven op elk lid van de koninklijke familie, de koninklijke ontwikkelingsprojecten, de koninklijke instelling, de Chakri-dynastie of een eerdere Thaise koning.

Tijdens zijn verjaardags toespraak in 2005 nodigde Bhumibol uit om kritiek te geven.

Eigenlijk moet ik ook kritiek krijgen. Ik ben niet bang als de kritiek” gaat over wat ik fout doe, want dan weet ik het. Want als je zegt de koning kan niet worden bekritiseerd, dan betekent dat, dat de koning geen mens is”. Hij beweerde, “Als de koning niets verkeerd kan doen, is het vergelijkbaar met neerkijken op hem, omdat de koning niet als mens wordt behandeld. Maar de koning kan fouten maken.”

Ondanks de toespraak werden de wetten niet aangepast of afgeschaft. Integendeel zelfs, het aantal vervolgingen wegens majesteitschennis nam sterk toe in de periode van 2005 tot 2010. Het aantal gevallen steeg van vijf of zes per jaar vóór 2005 tot 478 in 2010.

Thai in Thailand -6-

Bhumibol, op handen gedragen door zijn volk, heeft het niet gemakkelijk gehad om een evenwicht te zoeken tussen een politiek voor het volk en de steeds aanwezige militairen. Thailand is onder zijn bewind zowat het rijkste land van zuid oost Azië geworden, en zijn volk is zeker beter af dan de bevolking uit de naburige landen. Bhumibol word ook wel eens vergeleken met koning Chulalongkorn ( Rama V). Beide koningen hebben het land een grote sprong vooruit gegeven.

Thai in Thailand -6-
Thai in Thailand -6-
Thai in Thailand -6-
Thai in Thailand -6-
Thai in Thailand -6-
Thai in Thailand -6-

© Lode Engelen. Foto’s genomen op diverse plaatsen en tijdstippen in Thailand.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan elf jaar woon ik samen met mijn vrouw, Patchaneeboon Charoenpieuw, in het noorden van Thailand. We reizen door het hele land en leggen alles vast op foto. Pat is antropologe en kent door haar veldwerk letterlijk elke uithoek van Thailand, wat ons een groot voordeel oplevert. Met onze foto’s en mijn teksten proberen we de schoonheid en diversiteit van Thailand dichter bij de mensen in België en Nederland te brengen.

4 reactie op “De Thai in een paar foto’s. Deel 6”
  1. Prachtige foto’s Lode,
    En ‘n interessant verhaal over het koningsschap.
    Wél toevallig dat Rama XIII , Ananda Mahidol, in z’n slaapkamer ver(zelf)moord is, waar hij en z’n broer Bhumobol hun waperverzameling hielden.
    Ook dat ze in de paleistuin hun passie met vuurwapens deelden?
    Ze waren net 20 en 18 jaar oud!
    En Mahidol was pas net ‘n halfjaartje in Thailand om koning te worden.
    Raar verhaal, maar schijnbaar mag geschiedenis níét herschreven worden?

    1. Ik kan er weinig op zeggen Peer, maar ik vind het ook een zeer vreemd verhaal. En niemand mag zelf iets denken daarover, de officiële versie is de juiste.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *