Wat Phra Sri Rattana Mahathat Vora Maha Vihara, zoals hij voluit heet, ligt in het zuidoosten buiten de stadswal van Si Satchanalai. De tempel is naar het oosten gericht. Aangenomen wordt dat hij het centrum van de stad Chaliang is van in de tijd van koning Khun Sri Now Num Thom (rond 1240).
De boog aan de ingang van de tempel toont ons dat de tempel in Khmer stijl gebouwd is. Archeologische opgravingen hebben de tempel vrij goed kunnen dateren in de dertiende eeuw.
Wat Phra Sri Rattana Mahathat is een grote groep van oude gebouwen. De tempel is ook nog steeds een zeer actieve tempel. Het belangrijkste stuk van de tempel is ongetwijfeld de pagode, die in lateriet gebouwd is en afgewerkt met gips. De pagode is volledig in de stijl van Ayutthaya gebouwd. Aan de voorzijde is er een trap naar de hal. Op de binnenmuren zijn sterk vervaagde muurschilderingen te zien.
Het Boeddha beeld is de oude wihaan is een “Subduing Mara” beeld. Het stelt de Boeddha voor die de aarde als getuige aanroept. Door met zijn rechterhand de grond aan te raken claimt hij ook het stukje grond waar hij op zit.
Aan de rechterkant van het centrale Boeddha beeld staat een prachtig Leela Buddha beeld in stucwerk. Het beeld een Boeddha uit die met zijn rechtervoet naar voor stapt en zijn rechterhand zwaait mee. De linkerhand is naar voren gericht. De houding wordt ook wel de Walking Buddha genoemd.
De andere delen van de tempel.
De muur rond de tempel is rechthoekig, 50 meter breed, 90 meter lang. De afdekking van de poort is gemaakt als een dak. boven op de boog staat een Bodhisattva in pleisterwerk. De pagode, in Mon-stijl, genaamd Phra That Mutao bevindt zich aan de achterkant van grote pagode buiten de verdedigingsmuur. Bij een opgraving van een dertigtal jaar geleden vond men bewijzen dat de top vroeger met goud versierd was.
Mondop Pha Attarot, oorspronkelijk Mondop Pha si Ariyabot genoemd, bevindt zich aan de achterkant van Phra That Mutao. deze zijn verschillende malen gereconstrueerd en op de dag van vandaag staat er alleen nog alleen een staande Boeddha in stucwerk. De mondop zelf is aan de binnenkant afgewerkt met aardewerken tegels.
Chaliang en Sukhothai.
Chaliang waar de tempel ligt maakt deel uit van Si Satchanalai. Si Satchanalai word beschouwd als de tweelingstad van Sukhothai. Het is in dezelfde periode ontstaan, en de gebouwen dateren ook allemaal uit deze periode. In die periode was Koning Ramkhamhaeng de Grote de heerser van Sukhothai en Si Satchanalai. Ramkhamhaeng vormde een bondgenootschap met de Yuan-dynastie van China, waarvandaan hij de technieken importeerde om keramiek te maken die nu bekendstaan als Sangkhalok. Een verhaal beschrijft hoe hij de vrouw verleidt van koning Ngam Muang van Phayao, een gebeurtenis die hem geholpen kan hebben om een driezijdige alliantie te vormen met Ngam Muang en koning Mengrai van Lanna, die beide een koninkrijk ten noorden van Sukhothai bezaten.
In de streek van Chaliang zijn nog op een paar plaatsen antieke ovens te vinden waar de Sangkhalok keramiek in geproduceerd werd.
Samen met de ondergang van Sukhothai, en de verplaatsing van de macht naar Ayuthaya, is ook Chaliang in de geschiedenis verdwenen.
© Lode Engelen. Foto’s genomen in Si Satchanalai op 08.04.2018.
Weer zeer fraai, Lode